Vliegblaadje #1

Vliegblaadjes

Eindelijk zijn de nu al geroemde Vliegblaadjes van LCA ook online te lezen. In elk Vliegblaadje: 10 korte toptips uit onze praktijk. De primeur gaat natuurlijk nogsteeds naar de mensen die zich hebben opgegeven via de mail, maar na een tijdje verschijnen ze ook hier.

Elk Vliegblaadje bevat 10 gouden inspirerende tips uit de praktijk van La Clappeye Acts.  Alleen voor inspirators, programmeurs, organisators, trendwatchers, imagineers en mooie mensen.

Hieronder Vliegblaadje #1

10 bruikbare tips voor een geslaagd evenement of feest. De 11e tip: La Clappeye Acts!

 1. Als men op locatie naar je toe komt met een probleem, laat merken dat je het probleem begrijpt, leg uit wat je er mee gaat doen, en LAAT ZIEN dat je het gaat oplossen. Doe je dat niet, kom je niet alleen onbetrouwbaar over, je medewerkers gaan hun eigen plan trekken, wat uiteindelijk zeer demotiverend werkt.
 2. Doe denk-oefeningen / gedachten-experimenten met jezelf en met je ideeën: Haal in een tekst bijvoorbeeld alle lidwoorden weg, of alle ontkennende woorden, en vervang die lukraak met vooraf uitgeknipte woorden. Ga vervolgens met de nieuwe, rare tekst, een compleet nieuwe maken en hou je aan de absurde strekking van de tekst die er nu staat.
 3. Als je samenwerkt met (andere) creatieve mensen, vul dan niet al alles voor hen in. Een kader schetsen waarin zij moeten opereren, is op zich al een beperking. De meeste kunstenaars zien dit juist als een uitdaging… maar weet wanneer je moet ophouden, anders raak je ze kwijt.
 4. Werk je met figuranten of vrijwilligers: Zorg dat je er gedurende het hele proces bovenop zit en overal bij bent. Niet alleen levert je dit veel goodwill op, je bent er direct bij en je weet wat er aan de hand is, mochten zich problemen voordoen binnen de groep(en)
 5. Niet dood-produceren! Dat iets er verzorgd uit moet zien, wil niet zeggen dat je een feest moet doodproduceren. Dat wil zeggen dat niet elke handeling voor betrokkenen al moet zijn voorgekauwd door de productie, niet alles tot in de kleinste puntjes beschreven en in draaiboeken gepropt hoeft te zijn. Op zeker moment “loopt” je feest gewoon en moet je ook kunnen laten gebeuren wat er gebeurt… uiteraard wel oplettend blijven.
 6. Let op het verschil in idioom tussen de verschillende mensen/soorten mensen waarmee je werkt. Een manager hanteert bijvoorbeeld vaak een ander idioom dan een ontwerper of een muzikant. Praten jullie niet langselkaar heen? Of bedoel je eigenlijk juist hetzelfde, maar formuleer je het anders?
 7. Je wil iemand ergens van overtuigen, maar in één zin lukt dat niet. Hoe lang ben je met die persoon in één ruimte? Een hele dag? Dan heb je dus de hele dag om je boodschap aan de ander over te brengen, plús de gelukkige omstandigheid dat je niet alleen woorden hoeft te gebruiken om je boodschap over te brengen. Kortom, tijd zat om je boodschap met linten en al bij de ander neer te leggen.
 8. Tijdens de uitvoering van een feest: Probeer aan te voelen waar het publiek “zit” in haar beleving. Jij hebt als organisator alles binnen het feest al honderd keer gezien en beleefd… maar is die sfeer al in zijn geheel door het publiek opgepakt? Of is iedereen met heel andere dingen bezig? Ingrijpen dan! Vertrouw gerust op je intuïtie, je bent zelf ook deel van de groep binnen eenzelfde ruimte… meestal klopt het heel aardig wat je voelt.
 9. Eigen initiatief door medewerkers/vrijwilligers tijdens de uitvoering van de activiteit is a l t ij d goed! Welke beslissing je onder tijdsdruk ook neemt, het is per definitie de goede beslissing. De enige afweging is: gaat het fout als ik niet ingrijp? Bij “ja” dus ingrijpen en dan zien we later wel of het gewerkt heeft of niet.
 10. Gebruik voor jezelf visuele hulpmiddelen bij het organiseren. Kan een projectmanagementsysteem zijn, maar zeker werken ook mindmaps heel erg goed. Op de computer kan het heel eenvoudig maar natuurlijk ook op een prikbord op het kantoor.
 11. Zorg alleen wel dat op het prikbord ook ons visitekaartje hangt!

Hier ook het Vliegblaadje in PDF

Vliegblaadje1

[fblike]

One thought on “Vliegblaadje #1”

Comments are closed.